Japonské akcie vzrostly díky technologickým titulům

30.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 30. května (ČTK) - Japonské akcie vzrostly na šestitýdenní maximum druhý den za sebou. Zájem obchodníků se stočil k technologickým titulům, které následovaly své americké rivaly. Investoři dnes kupovali také akcie společností, které šly v poslední době dolů. Euro ztratilo vůči dolaru přes půl centu poté, co Francie v referendu odmítla přijetí evropské ústavy.

Index Nikkei posílil o 74 bodů na 11.266,33 bodu, tedy o 0,66 procenta. Jde o jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu od poloviny dubna. Index širšího trhu TOPIX se zvýšil o 0,83 procenta na 1141,76 bodu.

Výrobce nákladních vozů Isuzu Motors Ltd. posílil díky lepšímu doporučení od makléřů. Toyota Motor Corp. šla nahoru poté, co vedení podniku oznámilo, že zvažuje další úsporná opatření.

K nákupům japonských akcií přiměl investory i příznivější výhled americké ekonomiky. Brzdou dnešní tokijské seance ale byla zpráva o dubnovém vývoji japonské průmyslové výroby, z jejíhož výhledu vyplývá za nynější čtvrtletí téměř stagnace.

Euro kleslo až na 1,2510 USD z pátečního newyorského závěru 1,2580, pak ztrátu snížilo při kurzu 1,2535 USD na 0,3 procenta. Analytici dodávají, že vliv francouzského referenda měl na trhu krátké trvání. Vůči jenu kurz eura klesl na 135,10 JPY ze 135,65 JPY. Dolar oslabil na 107,79 JPY, napsala agentura Reuters.

Francie se stala první zemí EU, která základní dokument odmítla a vrhla tím pochybnosti na další politickou integraci bloku. Bez souhlasu všech 25 členských států nemůže ústava vstoupit v platnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK