Neúspěch ústavy EU korunu nesrazil, je klidná kolem 30,50 Kč/EUR

30.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. května (ČTK) - Francouzské odmítnutí ústavy Evropské unie zatím nemá dopad na finanční trhy. Koruna je klidná a obchoduje se kolem 30,50 Kč/EUR, řekl ČTK Tomáš Vlk z Patria Online. Trhy s neúspěchem ústavy ve Francii počítaly a euro i koruna tak oslabily již v minulých týdnech. Analytici však další mírné ztráty nevylučují. Vůči dolaru je koruna klidná na 24,34 Kč/USD.

Proti ústavě EU se v neděli vyslovilo téměř 55 procent Francouzů, kteří přišli k referendu. Francie se tak stala první zemí EU, která základní dokument odmítla. Bez souhlasu všech 25 členských států nemůže ústava vstoupit v platnost.

Podle Davida Navrátila z České spořitelny může koruna krátkodobě oslabit o deset až 20 haléřů. Výraznější ztráty nelze očekávat právě proto, že trhy s neúspěchem dokumentu ve Francii počítaly a kurz oslabil již dříve.

Dnešní obchodování je navíc poznamenané svátky ve Velké Británii a USA. Trh tak bude podle Vlka čekat, až se na něj v úterý vrátí hlavní světoví hráči.

Nervozita však na trzích může převládat i v dalších dnech. Již ve středu budou o ústavě EU rozhodovat Nizozemci, kteří jsou podle průzkumů k dokumentu ještě skeptičtější než Francouzi. Euru tak bude v posílení bránit předzvěst dalšího zamítavého výsledku referenda, který by potvrdil krach ústavní smlouvy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK