Webfarm: Paliva nadále mírně zlevňují, za dva týdny o šest haléřů

30.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. května (ČTK) - Ceny pohonných hmot nadále mírně zlevňují. V průměru benzin i nafta za posledních sedm dní podle informací společnosti Webfarm zlevnily o tři haléře na litr, v některých regionech naopak mírně podražily. Stejným tempem ceny paliv poklesly i o týden dříve. Nejprodávanější benzin Natural 95 dnes stojí v České republice průměrných 27,44 koruny za litr. Nafta se prodává za 26,85 koruny.

Mírné zlevňování potvrzují i údaje společnosti CCS. Podle ní poklesly v posledních dvou týdnech ceny benzinu v České republice o tři haléře na nedělních 27,66 koruny na litr. Nafta zlevnila o deset haléřů na 26,96 koruny.

Nejdražší pohonné hmoty nadále čerpají motoristé v hlavním městě, kde za litr naturalu zaplatí stejně jako před týdnem 27,83 koruny. O více než půl koruny levnější je naopak benzin na jižní Moravě a severní Moravě, ve východních a severních Čechách.

I ceny nafty zůstaly přibližně na úrovni minulého týdne. V Praze nafta naopak mírně podražila na 27,13 koruny za litr. Na severu Moravy řidiči za litr nafty zaplatí dnes 26,67 koruny, nejméně z celé České republiky.

Ceny pohonných hmot reagují s určitým zpožděním mimo jiné na vývoj cen ropy na světových trzích. Cena ropy koncem minulého týdne kvůli obavám z nedostatku benzinu v USA vzrostla a americká lehká ropa se v závěru dne přiblížila 52 dolarům. V USA ceny ropy vzrostly zhruba o 11 procent od minima z předminulého týdne. Severomořská ropa Brent konec minulého týdne končila téměř na úrovni 51 dolarů za barel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK