Pražská burza při nízké aktivitě dopoledne klesla o 0,2 procenta

30.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. května (ČTK) - Akciový trh pražské burzy dopoledne při nízké aktivitě lehce oslabil. Největší měrou se o to zasloužil sestup elektrárenské firmy ČEZ. Hlavní index PX 50 v 11:30 ubral 0,16 procenta na 1137,3 bodu, užší PX-D klesl o 0,12 procenta na 2766,3 bodu.

Kurz ČEZ se snížil o 1,2 procenta na 405,5 koruny; pouze u této emise se objevil objemnější obchodní pokyn. Makléři proto odmítají, že by pokles trhu byl reakcí na francouzské víkendové odmítnutí euroústavy, což ovlivnilo obchodování na západních burzách.

"Až na obchody s ČEZ se na trhu neděje vůbec nic. Neschválení euroústavy ve Francii asi není pozitivní, ale nemyslím si, že by se to nějak projevovalo," uvedl Michal Března z České spořitelny. Za klidným průběhem viděl hlavně absenci zahraničních investorů kvůli svátkům v Británii a USA.

Trh před větším sestupem ochránily především bankovní emise, z nichž Erste Bank posílila o 1,1 procenta na 1201 korun. Komerční banka zpevnila o 0,2 procenta na 2949 korun.

Akcie na pařížské burze zahájily obchodování poklesem o téměř procento a mírně stáhly dolů i hlavní západoevropské akciové indexy. Odmítnutí návrhu evropské ústavy finančních trzích vyvolalo obavy z politické nestability a odkladu reforem ve Francii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK