Euro propadlo pod 1,25 USD na nové sedmiměsíční minimum

30.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 30. května (ČTK) - Euro v úvodu odpoledne zrychlilo tempo poklesu a začalo sestupovat k dolaru na nová sedmiměsíční minima pod 1,25 USD. Evropská měna je pod tlakem od zveřejnění výsledků nedělního referenda, v němž Francouzi rozhodně odmítli návrh ústavy pro Evropskou unii a zmařili představy politické elity o hlubší integraci.

Po 13. hodině SELČ euro kleslo na 1,2476 USD, více než cent pod páteční závěr. Dostalo se tím pod dosavadní sedmiměsíční minimum 1,2494 USD ze čtvrtka.

Euro kleslo výrazně i k japonskému jenu na 134,63 z předchozích 135,80 JPY. Pohyby kurzů však byly poněkud zkresleny slabým obchodováním v důsledku svátků v Británii a USA. "Je to velmi slabý trh. Jeho směr určuje francouzské ne," řekl agentuře Reuters analytik pařížské Société Générale Niels Christensen.

Francouzi návrh ústavy odmítli nečekaně jasnou většinou 55 procent. Vyvolali tím pochybnosti o budoucím vývoji politické integrace EU, nastartovali vládni krizi ve Francii týden po politickém otřesu v Německu a podle některých možná vystavily finanční trhy hlubším otřesům kvůli možnému ohrožení eura.

Další ránu ústavě zřejmě zasadí ve středu Nizozemci. Ti podle zdejších odpůrců ústavy získají po francouzském hlasování více sebevědomí k odmítnutí textu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK