Zájem o akcie bank pomohl burze k třetímu růstu za sebou

30.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. května (ČTK) - Nákupy akcií Erste Bank a Komerční banky v pondělí přispěly hlavní měrou ke třetímu růstu akciového trhu pražské burzy za sebou. Kvůli svátkům na některých zahraničních trzích byly obchody podprůměrné. Index PX 50 si polepšil o 0,23 procenta na 1141,7 bodu, užší index PX-D posílil o 0,34 procenta na 2779 bodů, oznámila burza.

Rakouská Erste zpevnila o 1,6 procenta na šestitýdenní maximum 1207 korun, Komerční banka získala 1,02 procenta na 2972 korun. Ziskům podle makléřů nadále pomáhaly zprávy o možných bankovních fúzích. "Pozitivní nálada na evropský bankovní sektor zůstává kvůli probíhajícím jednáním o převzetí HVB a Commerzbank," uvedl Pavel Sudek z Atlantik FT.

Proti směru trhu nejvýrazněji šel elektrárenský ČEZ, jenž oslabil o 0,97 procenta na 406,6 koruny. ČEZ v úterý zveřejní konsolidované výsledky skupiny za první čtvrtletí, které by měly poprvé obsahovat i tři distribuční společnosti v Bulharsku. Analytici očekávají meziroční růst zisku a výnosů.

Obchodování na západních akciových trzích poznamenalo neschválení euroústavy ve francouzském referendu. Burzy v čele s Paříží od počátku obchodování ztrácely, postupně se ale začaly vracet k původním hodnotám. Na dění v Praze se i kvůli slabé účasti zahraničních investorů euroústava neprojevila.

Obchody s akciemi propadly na 1,6 miliardy korun z páteční dlouhodobě nízké hodnoty 2,6 miliardy korun. Na trhu chyběly objednávky ze světových burzovních bašt Londýna a New Yorku.

Celkový objem obchodů: 1,913 miliardy Kč

- akcie: 1,624 miliardy Kč

- dluhopisy: 0,289 miliardy Kč

- obchodní systém: 0,777 miliardy Kč

- ostatní obchody: 1,136 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK