Koruna posílila k 30,45 Kč/EUR navzdory odmítnutí euroústavy

30.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. května (ČTK) - Koruna v pondělí mírně posílila k hranici 30,45 Kč/EUR navzdory francouzskému odmítnutí euroústavy, které zatřáslo světovými trhy. Obchodování na domácím trhu bylo poměrně klidné. Česká měna kvůli nejisté budoucnosti Evropské unie zpočátku obchodování oslabovala, ale dopoledne se trend obrátil, podobně jako u ostatních měn ve středoevropském regionu. Vyplývá to z informací Komerční banky. K dolaru koruna oslabila zhruba na 23,44 Kč/USD.

Vyjma francouzského "ne" evropské ústavní smlouvě dnes byly trhy pod vlivem státních svátků v USA a ve Velké Británii, což přispělo ke klidnému obchodování. Úterý však bude v rámci středoevropského regionu podle Jana Vejmělka z KB zajímavější. Maďarsko a Polsko zveřejní HDP za první čtvrtletí, zároveň bude publikován březnový běžný účet platební bilance. Statistiky podle analytiků potvrdí zpomalování tempa růstu celého regionu.

Český statistický úřad v úterý navíc zveřejní statistiku reálných mezd za první čtvrtletí. Trh očekává mírně horší statistiku, která má potvrdit výrazné zpomalení české ekonomiky v prvním čtvrtletí.

Zajímavý vývoj se dá v příštích dnech očekávat i na eurodolarovém trhu. Podle Vladimíra Pikory z Volksbank se dnes euro pod dojmem krachu evropské ústavy propadlo pod psychologickou hranici 1,25 USD/EUR, což odstartovalo vlnu automatických obchodů, kdy investoři ve strachu prodávali společnou evropskou měnu.

Euro se nakonec propadlo až k 1,247 USD/EUR, tedy na nejnižší úroveň za posledních sedm měsíců. Dopady francouzského rozhodnutí však podle Pikory mají spíše jen psychologický vliv a trhy se opět vrátí k normálu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK