Japonské akcie v úterý mírně posílily

31.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 31. května (ČTK) - Japonské akcie v úterý mírně posílily díky zájmu investorů o výrobce oceli JFE Holdings a další firmy se ziskovým potencionálem. Zaznamenaly tak již čtvrtý nárůst za sebou. Náladu na trhu podpořily rovněž příznivé údaje o japonské ekonomice.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei na konci obchodování stoupl o 0,1 procenta na 11.276,59 bodu. Dostal se tak na nejvyšší závěrečnou hodnotu od poloviny dubna. Širší index TOPIX posílil o 0,23 procenta na 1144,33 bodu.

Míra nezaměstnanosti v Japonsku se v dubnu snížila na více než šestileté minimum 4,4 procenta z březnových 4,5 procenta, zatímco výdaje domácností meziměsíčně stouply o 3,6 procenta. Údaje, které dnes zveřejnila vláda, naznačily, že osobní spotřeba nadále podporuje oživení japonské ekonomiky.

Jednotná evropská měna v Asii pokračovala v pondělním propadu, vyvolaném zamítavým výsledkem referenda o euroústavě ve Francii. Kurz eura sestoupil k dolaru o další cent a poprvé po sedmi měsících se dostal pod hranici 1,24 USD.

V závěru asijského obchodování kleslo euro na 1,2398 USD z pondělního závěru kolem 1,2470 USD. Předtím se dostalo na nové sedmiměsíční minimum 1,2371 USD. V pondělí euro spadlo pod 1,25 USD a letos již na dolar ztratilo více než osm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK