Slovenská vláda rozběhla prodej nákladní železniční dopravy

31.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 31. května (zpravodaj ČTK) - Slovenská vláda zahájila privatizaci nákladní železniční dopravy, kterou provozuje Železničná spoločnosť Cargo Slovakia. Inzerátem v tisku vyzvala investory k projevení zájmu o celou společnost. Stát podle dřívějších informací očekává z prodeje 15 až 20 miliard slovenských korun.

Zájemci po podpisu dohody o mlčenlivosti získají pravidla výběrového řízení. Poté je vláda vyzve na předložení předběžných nabídek, jejichž doručení se předpokládá na 29. července.

Základní jmění železničního dopravce činí 11,5 miliardy Sk. Účast v soutěži koncem loňského roku nevyloučily České dráhy, předběžný zájem o koupi podniku mají údajně také investoři z Rakouska, Německa a Ukrajiny.

Podnik v loňském roce přepravil téměř 50 milionů tun nákladu, na slovenském přepravním trhu má asi 20procentní podíl. Železniční dopravce disponuje parkem 800 lokomotiv a 16.000 vagonů.

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia vznikla letos v lednu rozdělením podniku Železničná spoločnosť na nákladní a osobní přepravu. Osobní dopravu zabezpečuje Železničná spoločnosť Slovensko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK