Kurz klesl na 24,70 Kč/USD a je k dolaru nejslabší od listopadu

31.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. května (ČTK) - Koruna v úterý ráno oslabila k dolaru na 24,70 Kč/USD a byla tak vůči americké měně nejslabší od loňského listopadu. Důvodem byl pokles eura k dolaru. Vůči euru česká měna oslabila o sedm haléřů na 30,56 Kč/EUR, ale okolo 10:45 se vrátila na 30,51 Kč za euro. K dolaru se posunula na 24,63 Kč/USD. Řekl to dealer České spořitelny Marek Ratkovský.

K euru by během dne měla domácí měna zůstat stabilní okolo 30,50 Kč za euro. "Nejsou důvody pro výrazné posílení, či oslabení kurzu," uvedl dealer. Naopak k dolaru by podle něj mohla koruna zpevnit, protože po poměrně výrazném poklesu společné evropské měny k dolaru by mohla nastat korekce tohoto oslabení.

Euro se v pondělí pod dojmem krachu evropské ústavy propadlo pod psychologickou hranici 1,25 USD/EUR, což odstartovalo vlnu automatických obchodů, kdy investoři ve strachu prodávali společnou evropskou měnu. Dnes se kurz dostal až na 1,238 dolaru za euro. Dopady francouzského rozhodnutí však podle ekonomů mají spíše jen psychologický vliv a trhy se opět vrátí k normálu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK