Unipetrol podal předběžnou nabídku na koupi 69 stanic Aralu

31.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. května (ČTK) - Akciová společnost Unipetrol podala nezávaznou předběžnou nabídku na koupi všech 69 čerpacích stanic firmy Aral na tuzemském trhu. Nabídku odeslala do Londýna vlastníkovi Aralu, společnosti BP. Řekl to mluvčí holdingu Unipetrol Tomáš Zikmund s tím, že bližší informace firma nebude zveřejňovat.

O stanice společnosti Aral projevila zájem i společnost Čepro, která vlastní kolem 180 stanic EuroOil. "Nabídku společnosti Aral v současnosti zvažujeme," řekla ČTK mluvčí Čepra Alena Čechová. Zájem již dříve zveřejnila i nadnárodní skupina Shell, která v tuzemsku provozuje kolem 140 stanic, a ConocoPhillips, jež vlastní 43 stanic značky Jet.

Skupina Unipetrol má nyní prostřednictvím Benziny, která je největším distributorem pohonných hmot v tuzemsku, zhruba 300 čerpacích stanic. Nový vlastník Unipetrolu, polská ropná skupina PKN Orlen, se již dohodl s ConocoPhillips, že jí asi třetinu stanic Benziny prodá.

Prodej všech svých čerpacích stanic v České republice Aral oznámil na konci ledna. Vlastník firmy, britský ropný koncern BP, dospěl k závěru, že provoz stanic Aralu na českém trhu není v souladu se strategií firmy. Aral nyní zaujímá zhruba desetiprocentní podíl trhu. Prodej by měl být dokončen letos ve 4. čtvrtletí.

Aral patří do skupiny BP Group. Obě firmy obchodují s pohonnými hmotami a LPG, dodávají také chemické suroviny.

V Česku loni působilo podle údajů České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu zhruba 2151 čerpacích stanic. Asi čtvrtina, přes 540 čerpacích stanic, patří zahraničním společnostem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK