ČEZ chce do roku 2015 obnovit 45 pct výkonu uhelných elektráren

31.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. května (ČTK) - Energetická společnost ČEZ chce do roku 2015 obnovit téměř 45 procent současného výkonu uhelných elektráren. Firma odhaduje celkové investice do nových zdrojů na 90 až 100 miliard korun. Na tiskové konferenci to řekl člen představenstva Jiří Borovec. Obnovené elektrárny Tušimice a Prunéřov i nové zdroje Ledvice a Počerady budou mít instalovaný výkon zhruba 2900 megawattů.

ČEZ zvažuje výstavbu či obnovu i dalších uhelných zdrojů, rozhodnutí však závisí na budoucnosti tzv. ekologických limitů na těžbu uhlí. Limity v současné době důlním firmám nedovolují těžit v severočeské pánvi za jejich hranicemi. Jejich prolomení nepodporují ani místní obyvatelé.

Ve variantě, která nejvíce spoléhá na hnědé uhlí, Borovec odhaduje celkovou obnovu či výstavbu až 4500 MW ze současných zhruba 6500 MW. V dalších scénářích firma zvažuje výrobu elektřiny z nových plynových či jaderných zdrojů.

ČEZ, který je nejvýznamnějším výrobcem elektřiny v České republice, provozuje 13 hnědouhelných, jednu černouhelnou, dvě jaderné a desítky vodních elektráren. Firma vlastní také jednu sluneční a dvě větrné elektrárny. Loni vyrobila 61 terawatthodin elektřiny, téměř tři čtvrtiny tuzemské produkce. Zhruba třetinu elektrické energie firma vyvezla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK