Japonské akcie pokračují v růstu, euro zatím dál klesá

01.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 1. června (ČTK) - Ceny japonských akcií se zvyšovaly, a hlavní index tak posunul sérii zisků. Optimismus kolem vývoje americké ekonomiky přiměl některé investory k nákupu vývozních firem, nedařilo se však makléřským společnostem. Kvůli výsledku francouzského referenda nadále klesá kurz eura, které se zřejmě dostane pod další tlak po hlasování v Nizozemsku.

Index Nikkei 225 si připsal 53,08 bodu a seanci uzavřel růstem o 0,47 procenta na hodnotě 11.329,67 bodu. To je nejvyšší závěr od 15. dubna. Podobně širší index Topix zpevnil o 0,45 procenta na 1149,49 bodu.

Japonské akcie zpevňují už pět dnů v řadě, což je nejdelší růstová série od konce dubna. Na makléřské firmy ale nepříznivě zapůsobila zpráva, že se bude na finančních trhu nyní angažovat i společnost Yahoo!. Dolů tak zamířily akcie makléřské společnosti Matsui Securities.

Vysoký růst zaznamenaly akcie těžební společnosti Sumitomo Metal Mining, které vzrostly o více než tři procenta. Firma totiž spolu s investiční společností Sumitomo oznámila, že získá zhruba 20 procent akcií v projektu na těžbu mědi v Chile.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru, zatímco euro stále pociťuje dopady nedělního referenda ve Francii. Obyvatelé Francie v hlasování odmítli návrh evropské ústavní smlouvy, čímž udeřili ránu procesu evropské integrace. Navíc se očekává, že ústavu dnes odmítnou také obyvatelé Nizozemska.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2327 USD, a dále tak zpevnil z předchozích 1,2399 USD, kde byl v úterý. Vůči japonskému jenu dolar mírně vzrostl na 108,37 ze 108,23 JPY, euro k jenu však oslabilo na 133,60 z úterního kurzu 134,18 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK