ČEZ vyhlásil aukci na elektřinu z virtuální elektrárny

01.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. června (ČTK) - Společnost ČEZ vyhlásila v souladu s březnovým rozhodnutím antimonopolního úřadu aukci na prodej elektřiny z tzv. virtuální elektrárny. Firma nabídne na roky 2006 a 2007 obchodním partnerům kapacitu 400 megawattů, v letních měsících 240 MW. První aukční kolo ČEZ naplánoval na začátek srpna. Firma o tom informovala na svých internetových stránkách.

Úřad firmě uložil vyčlenit z celkového výkonu více než 12.000 MW virtuální elektrárnu kvůli zachování hospodářské soutěže.

Původně Úřad pro ochranu hospodářské soutěže po ČEZ požadoval, aby ze stejného důvodu prodal jeden svůj většinový podíl v distribuční firmě, letos na jaře však rozhodnutí upravil.

ČEZ první kolo aukce vyhlásil na 3. srpna, případné druhé kolo je na programu o týden později. Registrace účastníků bude možná v červenci. Cílem aukce je výběr obchodních partnerů na základě nejvyšší nabídky, se kterými ČEZ uzavře na příští rok smlouvy o dodávce elektřiny. Obdobnou aukci firma vyhlásí i příští rok na období 2007.

ČEZ v aukci nabízí prodej osmi bloků výrobní kapacity virtuální elektrárny, na které budou zájemci podávat nabídky. ČEZ současně stanovil vyvolávací cenu 4,54 milionu korun za megawatt výkonu na jeden rok. Vítěz jednotlivých aukcí bude moci následně nakoupenou elektřinu prodávat podle vlastních možností.

Antimonopolní úřad vydal v roce 2003 rozhodnutí, na základě kterého ČEZ získal od státu podíly ve všech osmi distribučních společnostech, musel však prodat všechny tři menšinové a jeden většinový podíl. Naopak ČEZ státu postupně prodal provozovatele přenosové soustavy společnost ČEPS.

Loni v listopadu ČEZ požádal úřad o změnu podmínky v případě většinového podílu kvůli vstupu České republiky do Evropské unie, čímž se měla změnit situace na trhu ve prospěch hospodářské soutěže. Úřad nakonec své rozhodnutí upravil, jako důvod však uvedl změněnou právní úpravu, která dávala soutěži větší prostor. Jako doplňující podmínku však určil vytvořit na příští dva roky virtuální elektrárnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK