Ekonomika eurozóny ve čtvrtletí vzrostla o 0,5 procenta

01.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 1. června (ČTK) - Hrubý domácí produkt zemí eurozóny v prvním čtvrtletí vzrostl o půl procenta. Zrychlil tak tempo růstu ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím loni, kdy činil slabých 0,2 procenta. V meziročním srovnání růst dosáhl 1,3 procenta, uvedl statistický úřad Evropské unie Eurostat.

Půlprocentní růst zaznamenala i celá Evropská unie, která ale vykázala rychlejší tempo v meziročním srovnání. Proti prvnímu čtvrtletí loňského roku všech 25 zemí unie vykázalo růst o 1,6 procenta.

Meziroční srovnání znamená v obou případech zhoršení. Ve čtvrtém čtvrtletí loni totiž eurozóna vykázala vzestup o 1,5 procenta, zatímco celá Evropská unie rostla tempem 1,9 procenta. Na vině je hlavně spotřeba domácností, která roste pomaleji, lépe na tom však není ani objem investic. Ten dokonce klesl.

Výsledek za první tři měsíce letošního roku splnil odhady trhu jen u mezičtvrtletního srovnání. U meziročního růstu čekali analytici vzestup o 1,4 procenta.

Ekonomika Spojených států pro srovnání vykazuje téměř dvakrát rychlejší tempo růstu. V prvním čtvrtletí to bylo 0,9 procenta a v meziročním srovnání růst dosáhl 3,7 procenta. Dobře si vedlo i Japonsko, kde ekonomika vzrostla o 1,3 procenta. Meziroční nárůst ale dosahuje pouze 0,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK