Odbory v BBC nepřijaly nový kompromis

01.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 1. června (zpravodaj ČTK) - Odbory v britské mediální společnosti BBC nepřijaly nový kompromis, který jim nabídlo vedení. Spor je převážně o rozsah propouštění a úsporného programu, který vedení považuje za nezbytný pro rozvoj stanic BBC, ale odbory jej mají za přehnaný.

Po jednodenní stávce minulé pondělí, která byla největším protestem v dějinách BBC, nabídlo vedení kompromis a odbory odvolaly stávkovou akci původně plánovanou na tento týden. Po pětihodinovém jednání v úterý se ale zástupci tří odborových organizací v BBC shodli, že navržený kompromis nepovažují za dostatečný.

Vedení hledá úspory prostřednictvím snížení stavů asi o 4000 lidí, přesunů některých oddělení mimo Londýn a prodeje některých organizačních jednotek soukromému sektoru. Na nátlak odborů nabídlo jednoroční moratorium na propouštění.

Odbory ale prohlásily, že nejsou dosud přesvědčeny o tom, že tak rozsáhlé propouštění je nutné. BBC má asi 27.000 zaměstnanců, kteří zajišťují v Británii vysílání osmi televizních stanic, devíti celostátních stanic rozhlasových a velkého počtu stanic regionálních. Vedle toho BBC provozuje jedny z nejnavštěvovanějších internetových zpravodajských stránek ve světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK