MF: Deficit rozpočtu se mírně prohloubil na 27 miliard korun

01.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. června (ČTK) - Deficit státního rozpočtu se ke konci května prohloubil o další 4,5 miliardy korun na 27 miliard Kč. Schodek je tak o více než 18 miliard korun nižší než loni v květnu, sdělilo dnes ČTK ministerstvo financí. Rozpočet na celý letošní rok schválila poslanecká sněmovna se schodkem 83,6 miliardy korun.

Loni v květnu stát hospodařil s deficitem 45,4 miliardy Kč a za celý rok se pak schodek vyšplhal až na 93,5 miliardy Kč. Letošní květen podle ministerstva přinesl zpomalení příjmů a ještě výraznější pokles tempa výdajů.

Vláda od počátku roku vybrala již přes 324 miliard korun. Na daních a poplatcích stát získal přes 158 miliard Kč a na pojistném na sociální zabezpečení lidé a firmy zaplatili dalších téměř 124 miliard korun.

Státu se daří vybírat například spotřební daně, naopak výběr daně z přidané hodnoty proti loňskému roku mírně zaostává. Loňský rok však byl mimořádný kvůli vstupu do EU a firmy v prvních měsících roku fakturovaly zejména stavební práce, aby se vyhnuly květnovému zvýšení této daně.

Meziročně o čtvrtinu nižší je výběr daně z příjmu lidí z kapitálových výnosů. Češi své úspory ukládají především do stavebního spoření, penzijního připojištění nebo životního pojištění, kde výnosy z těchto produktů nejsou zdaněny.

Výdaje státu ke konci května přesáhly 351 miliard. Nárůst výdajů proti loňskému roku je způsobený zejména odvody do rozpočtu Evropské unie, kam ČR letos zaplatila již 11,4 miliardy Kč. Z unijního rozpočtu již naopak do ČR přiteklo více než 12 miliard Kč.

Na sociální dávky již vláda během pěti měsíců vynaložila téměř 140 miliard korun, což je o 15,5 miliardy Kč více, než stát dosud vybral na pojistném na sociální zabezpečení. Za celý rok by přitom měl tento deficit podle plánu dosáhnout jen 10,5 miliardy Kč.

Důchodový účet byl na konci května vyrovnaný. Stát na důchodovém pojistném vybral 101,9 miliardy Kč a mezi penzisty rozdělil o sto milionů korun méně. Za celý rok stát očekává přebytek 15 miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK