CME koupila zbylé podíly na TV Nova a dokončila převzetí

01.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 1. června (ČTK) - Společnost Central European Media Enterprises (CME) získala od skupiny PPF zbylý podíl v české televizní stanici TV Nova a koupila rovněž všechny podíly ve firmě CET 21, která vlastní licenci na vysílání Novy. Tím bylo završeno plné převzetí nejsledovanější české televize v transakci za 898 milionů dolarů (22,4 miliardy korun), sdělila dnes firma se sídlem na Bermudách.

CME již minulý měsíc uvedla, že dokončila koupi 85 procent akcií TV Nova od PPF. Na zbývajících 15 procent uplatnila nákupní opci a tyto akcie koupila za 216,4 milionu dolarů.

Celková cena transakce je podle CME příznivá, protože činí jen 9,4násobek provozního zisku TV Nova. Analytici původně odhadovali tento poměr na 12,9násobek, podařilo se jej však snížit dohodou o koupi podílu na držiteli vysílací licence.

"Získali jsme celou společnost za násobek zisku, který je mnohem nižší, než jsme předpokládali, když jsme dohodu loni v prosinci oznamovali," uvedl ve firemním sdělení generální ředitel CME Michael Garin.

CME rovněž koupila podíl na CET 21 od režiséra Petera Kršáka. Nyní již jen čeká na poslední převody dvou jedenačtvrtprocentních podílů na držiteli licence, po nichž se podíl CME na Nově dostane na 100 procent. Transakci musí nakonec schválit Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

CME má akcie na americkém trhu Nasdaq a nyní plánuje vstoupit na pražskou burzu. Stala by se tím první zahraniční firmou s akciemi jak v USA, tak v České republice.

CME založil v roce 1994 americký podnikatel Ronald Lauder a firma tehdy financovala rozjezd TV Nova. O její kontrolu však po několika letech přišla ve sporu s generálním ředitelem Novy Vladimírem Železným.

CME nyní kromě Novy kontroluje slovenskou televizi Markíza. Dále má televizní stanice na Ukrajině, v Chorvatsku, ve Slovinsku a v Rumunsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK