ODS chce zrušit odvody lidí na sociální pojištění

01.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 1. června (ČTK) - Zrušit osmiprocentní odvody z platu zaměstnanců na sociální pojištění chce ODS v rámci svého návrhu důchodové reformy. Lidem by se tak po zdanění, které ODS plánuje v rovné výši 15 procent, měsíčně zvedly mzdy o 6,8 procenta, řekl dnes novinářům v Brně stínový ministr financí Vlastimil Tlustý. ODS v Brně zahájila sérii konferencí, na nichž představuje systém reforem, které chce zavést v případě volebního vítězství.

Pro mladé chce ODS zavést rovné důchody ve výši 20 až 30 procent průměrné mzdy, vyplácené státem. Další peníze by lidé získali například dobrovolným spořením v bance nebo penzijním fondu. Pro důchodce a starší ročníky chce zachovat nynější systém. Nutné ale bude prodlužování věku odchodu do penze.

Opoziční strana postupně upřesňuje dopady všech navrhovaných reforem. Například při zavedení jednotné 15procentní daně z příjmů a daně z přidané hodnoty očekává ODS v prvním roce výpadek ve státním rozpočtu ve výši 20 až 30 miliard korun. Podle odhadů ODS totiž poklesne jen výběr daně z příjmu fyzických osob. Právnické osoby se naopak díky nižší sazbě přestanou placení daně vyhýbat a celkový příjem z daní tak bude stejný nebo vyšší než nyní. Propad příjmů bude podle Tlustého jen v prvním roce.

Pozitivní dopad do rozpočtu pak bude mít podle Tlustého zavedení jednotné 15procentní DPH. Lidé ale musí počítat se zdražením potravin a léků, které nyní spadají do snížené pětiprocentní sazby této daně. Propočty analytiků ODS ukazují, že například důchodcům vzrostou náklady na potraviny asi o 2000 korun ročně.

Vyhraje-li ODS příští parlamentní volby a sestaví vládu, chce daňové reformy spustit už od 1. ledna roku 2007.

Před dopady reforem, které ODS nazývá Modrá šance, opakovaně varovala vládní ČSSD. Premiér Jiří Paroubek ji na dubnovém sjezdu ČSSD ještě jako ministr pro místní rozvoj označil za plytkou a nebezpečnou. Realizace Modré šance by podle něj znamenala omezení hodnot sociálního a právního státu. Obavy vyvolává také v řadách odborářů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK