Koruna dnes stagnovala kolem 30,40 Kč/EUR, k dolaru oslabila

01.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. června (ČTK) - Koruna dnes za klidného obchodování stagnovala s menšími výkyvy kolem 30,40 Kč/EUR. Vyplývá to z informací dealingu Komerční banky. K dolaru koruna oslabila až k 24,85 Kč/USD, v příštích dnech by mohla podle ekonomů dokonce prorazit hranici 25 Kč/USD. Na výsledky státního rozpočtu ke konci května koruna výrazněji nereagovala.

Trhy však dnes otřásla zpráva německých médií o schůzce nejvyšších německých činitelů, kteří údajně diskutovali o možném konci evropské měnové unie. Euro poté začalo prudce oslabovat až k osmiměsíčnímu minimu 1,223 dolaru za euro. Německé úřady nakonec zvěsti o možném konci eura dementovaly, ale kurz eura se již neobrátil. Trh je navíc stále pod vlivem odmítnutí euroústavy ve francouzském referendu.

Investoři s napětím očekávají i výsledek nizozemského referenda, které končí dnes ve 21:00. Podle Jana Vejmělka z Komerční banky by se však předpokládané nizozemské "ne" nemělo na trzích výrazněji projevit. "Koruna by se měla udržet mezi 30,30 a 30,60 Kč/EUR," uvedl.

Deficit státního rozpočtu se ke konci května prohloubil o další 4,5 miliardy korun na 27 miliard Kč. Schodek je však přesto o více než 18 miliard korun nižší než loni v květnu, sdělilo dnes ČTK ministerstvo financí. Rozpočet na celý letošní rok schválila poslanecká sněmovna se schodkem 83,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK