Americké akcie díky ústupu obav z inflace oživily

01.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 1. června (ČTK) - Akcie na amerických trzích dnes oživily a jejich hlavní index posílil o více než jedno procento. Náladu na burzách zlepšily údaje, podle nichž v americkém průmyslu v květnu výrazně ustoupily inflační tlaky. To zmírnilo obavy ze zrychleného zvyšování amerických úrokových sazeb s negativním dopadem na akcie.

Dow Jonesův index byl v poledne newyorského času (18:00 SELČ) na 10.578 bodech a na úterní závěr získával 1,1 procenta. Index technologického trhu Nasdaq stoupl v té době o 1,15 procenta na 2092 bodů.

Institut řízení dodávek (ISN) dnes uvedl, že jeho index aktivity v americkém průmyslu klesl o zhruba dva body na 51,4 bodu, tedy k blízkosti 50bodové hranice mezi růstem a poklesem. Cenová složka indexu, jejíž vývoj na počátku roku vyvolával obavy z růstu inflace, však klesla na 58 ze 71 bodů.

Akciový trh se obával, že centrální banka by s ohledem na akceleraci inflace mohla zrychlit zvyšování úroků. Tyto strachy se po dnešní zprávě výrazně zmírnily, řekl agentuře Reuters analytik Milton Ezrati z firmy Lord Abbett & Co.

Technologický trh vedly vzhůru akcie firmy Google. Ty vzrostly o 3,8 procenta na 288 USD poté, co investiční banka CSFB zvýšila cílovou cenu tohoto titulu ze 275 dolarů na 350 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK