MfD a Právo: Ministr Sobotka chce zlepšit postavení klientů bank

02.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. června (ČTK) - Ministerstvo financí připravuje tvrdá opatření, která by měla zajistit větší ochranu klientů domácích bank. Navrhuje například zrušit veškeré poplatky spojené s odchodem z banky, zavést přenositelnost čísla účtu, zavést pravidla pro informování o typech a výši poplatků či dokonce osvobodit od poplatků vybrané platby státu. S odvoláním na dokument ministerstva to píšou Mladá fronta Dnes a Právo.

Podle MfD jsou návrhy ministra financí Bohuslava Sobotky dosud nejrozsáhlejším pokusem, jak zrušit či snížit řadu poplatků a umožnit klientům, aby mohli snadno odcházet do konkurenční banky.

"Cílem je navrhnout opatření, která klientům bank zajistí poskytování kvalitnějších informací, lepší přehlednost a srovnatelnost těchto informací a sníží bariéry přechodu z jedné banky do jiné," cituje z dokumentu Právo, podle kterého právě právě složitost přechodu klientů mezi bankami vnímá ministerstvo jako "hlavní překážku skutečně volného konkurenčního boje na bankovním trhu v ČR".

Seznam opatření, jak přinutit banky ke změně chování a k nižším cenám, zveřejní ministr financí Bohuslav Sobotka dnes. Chce tím zahájit veřejnou diskusi, na jejímž konci se navrhovaná opatření zváží a dopracují.

Mluvčí ministerstva Marek Zeman nechtěl plán zatím komentovat. "Chceme nechat proběhnout veřejnou diskusi a pak se uvidí, jak se vše bude řešit," řekl MfD.

Zástupci bank odmítli ve středu podle obou deníků cokoli oficiálně komentovat a čekají na Sobotkovo vystoupení. Z jejich reakcí však bylo zřejmé, že proti ministrovým návrhům vystoupí s neméně ostrou kritikou jako proti antimonopolnímu úřadu, který vyšetřuje kartel v oblasti poplatků bank, poznamenává MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK