Strategie počítá se školným, poplatky u lékaře i privatizacemi

02.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. června (ČTK) - Češi by měli v budoucnu platit školné na vysokých školách, poplatky u lékaře, museli by si spořit na důchod a platili by deregulovaný nájem. Zároveň by ale měli nižší daně a méně byrokracie. Počítá s tím strategie hospodářského růstu České republiky do roku 2013, kterou nechal vypracovat vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Stát by podle ní měl privatizovat energetickou společnost ČEZ, České dráhy i další podíly ve firmách.

Naplněním strategie by se prý česká ekonomika dostala do roku 2013 na průměr Evropské unie, zatímco dnes je bohatství Čechů asi na 70 procentech průměru. Podmínkou je však nejen rychlý růst ekonomiky, ale také vstup Rumunska a Bulharska, které jako chudé státy přispějí ke statistickému snížení průměrného bohatství.

Jahnův tým se nechal inspirovat především Irskem nebo Finskem a vytvořil vizi české ekonomiky založené na znalostech a technologiích. Recepty, které strategie nabízí, jsou podle ekonomů vesměs z kuchařky liberálů.

Pokud by se tak současná vláda i příští kabinety dokumentem řídily, museli by se Češi více spolehnout sami na sebe. Plán obsahuje například snižování daní a zpřísnění sociálních dávek. Na dávky v nezaměstnanosti by měl nárok jen člověk, který by vykonával veřejné práce nebo procházel rekvalifikací.

Školné na vysokých školách je podle expertů nutné a důsledně by se mělo pokutovat i překročení standardní délky studia. Studenti si prý budou vzdělávání na vysokých školách více vážit a nebudou se hlásit na obory, které nechtějí vystudovat. Vlády by kvůli tomu měly v dalších letech vytvořit systém státních sociálních stipendií a podpořit vznik systému půjček na náklady spojené se studiem.

Strategie tvrdí, že i přes zdánlivě bezplatné studium se ke vzdělání jen obtížně dostávají děti z chudých rodin. Pokud student dostane stipendium od Evropské unie, započítá se částka do příjmu jeho rodiny, a rodiče tak často přijdou o sociální dávky. "Pravděpodobnost, že děti rodičů se základním vzděláním nebo s výučním listem absolvují vysokou školu je téměř devětkrát nižší než u dětí vysokoškoláků," uvádí strategie.

Podnikatelé by se měli dočkat výrazného zjednodušení daňových zákonů a jednotného místa pro podávání formulářů. Co nejvíce informací by měli nalézt na internetu a jednodušší by měly být i formuláře. Pro firmy by mělo být lehčí propustit své zaměstnance.

Šedou ekonomiku by mělo omezit například bezhotovostní placení pokut a poplatků nebo zavedení institutu provokatéra. Počet úředníků by měl poklesnout a byli by odměňováni podle výkonu, nikoli podle tabulek.

Kapitálový trh zatím podle expertů neplní svoji roli, a stát by tak měl své podíly prodávat právě přes burzu. Kromě prodeje společností by se měl stát vzdát i některých činností, které dosud tradičně vykonával. Firmy by tak nově stavěly a spravovaly silnice, nemocnice nebo věznice.

Změnit by se podle strategie měl i systém investičních pobídek. Více by se měly podporovat investice českých firem, kvůli čemuž bude nutné snížit minimální objem investice z 200 na 100 milionů korun. Stát by měl mít také možnost sankcemi, nebo naopak další podporou udržet firmy, které již pobídku vyčerpaly a uvažují o přesunutí výroby dál na východ. Hodnocení úspěšnosti pobídek by nemělo být založeno jen na výši investic či vytvořených pracovních místech, ale měly by se sledovat i náklady na výstavbu průmyslových zón a ušlé zisky na dani z příjmu.

Strategie hospodářského růstu vstoupí příští týden do připomínkového řízení. Do vlády by se dokument mohl dostat v říjnu, odhadl David Hofman z Úřadu vlády, který měl přípravu strategie na starosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK