Odbory ani zaměstnavatelé s okamžitou deregulací nájmů nesouhlasí

02.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. června (ČTK) - Zástupci odborových svazů ani zaměstnavatelů nesouhlasí s okamžitou deregulací nájmů bez náhrad, kterou navrhuje vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Podle nich je třeba zvolit postupné uvolnění a zároveň přijmout opatření, která budou sociálně slabším občanům růst činží kompenzovat. Novinářům to zástupci odborů a zaměstnavatelů řekli po jednání tripartity.

"Na okamžitou deregulaci, to znamená změnit všechno ze dne na den, není legislativa připravena. Ani ekonomika této země," řekl předseda Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. Zablokování růstu nájemného kvůli politickým neshodám je ale podle něj dlouhodobě neudržitelné. Návrh zákona o nájemném je třeba podle něj schválit současně se zákonem o hmotné nouzi, kterým stát pomůže sociálně slabým skupinám, a se zákonem o podpoře družstevní výstavby.

S okamžitou deregulací nájmů nesouhlasí ani Českomoravská konfederace odborových svazů. Podle jejího předsedy Milana Štěcha je třeba zajistit, aby lidé kvůli růstu nájmu nepřišli o bydlení. Případnou výpověď z bytu by podle něj měl posoudit soud. Dodal, že pokud bude majitel chtít byt pro vlastní potřeby, měl by nájemníkovi sehnat náhradní bydlení. To by neměl povinnost udělat v případě, pokud by šlo o neplatiče. V tomto případě by řízení s neplatiči mělo být podle Štěcha naopak proti současnému stavu urychleno.

Okamžitou deregulaci navrhuje tým expertů pod vedením vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna, který zpracoval strategii hospodářského růstu země do roku 2013. "Přetrvávající regulace u přibližně jedné pětiny obydlených bytů, včetně regulace na území hlavního města, nemá ekonomické opodstatnění," uvádí materiál, který má ČTK k dispozici.

Stát se po deregulaci údajně nemusí obávat žádných sociálních otřesů. "Nejvíce volných bytů je na trhu právě pro domácnosti s nižšími příjmy. Jsou to především byty v panelových domech, jejichž ceny v poslední době rapidně klesají," uvádí dokument.

Deregulace nájmů by podle Jahnových expertů umožnila Čechům snadnější stěhování za prací, a tím by i přispěla ke snížení nezaměstnanosti. Lidé v ČR jsou obecně málo ochotní stěhovat se za zaměstnáním, uvolnění nájemného by je v tom však mohlo podpořit. Podle Štěcha by ale deregulace nájmů k větší mobilitě pracovních sil nevedla.

Zákon o nájemném nyní připravuje ministerstvo pro místní rozvoj, podle kterého by se regulované nájmy měly zvyšovat postupně od 1. října 2006 do roku 2012 až do pěti procent tržní ceny bytu. Podle Míla je však toto období dlouhé a znamenalo by zvyšování inflačních tlaků. "Zaměstnavatelé se domnívají, že šestileté období je příliš dlouhé a že vláda by měla zvážit jeho případné zkrácení," uvedl Míl. S tím souhlasí rovněž předseda Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Vízner.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK