Koruna posílila až na 30,25 Kč/EUR

02.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. června (ČTK) - Koruna ve čtvrtek za klidného obchodování posílila až na 30,25 Kč/EUR. Vyplývá to z informací Komerční banky. Podle analytika KB Jana Vejmělka česká měna těžila z optimismu v celé střední Evropě. Posilovaly všechny okolní měny i euro, které se zdánlivě oklepalo z krachu evropské ústavní smlouvy. K dolaru koruna posílila až k hranici 24,60 Kč/USD.

Obchody s českou měnou by se mohly více rozpohybovat v pátek, kdy Český statistický úřad zveřejní výsledky dubnového zahraničního obchodu. Vejmělek se podobně jako další ekonomové obává prvního schodku v letošním roce.

"Ještě důležitější budou statistiky dynamiky exportů. Exporty během prvního čtvrtletí zpomalily z lednových 30 procent na březnových šest procent," uvedl a dodal, že nepříznivým překvapením by byl meziroční pokles vývozu. V případě, že se mírně nepříznivá očekávání naplní, koruna by mohla údajně oslabit k 30,60 Kč/EUR.

Strategie hospodářského růstu, kterou nechal vypracovat a uveřejnil vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn, kurz koruny neovlivnila. Jahn navrhuje několik zásadních řešení, mimo jiné vyzývá k okamžité deregulaci nájemného bez náhrad, zavedení školného či zrušení pevné doby odchodu do důchodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK