Agfu-Photo zachrání její bývalý majitel, píšou Hospodářské noviny

03.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. června (ČTK) - Výrobce fotografických filmů, společnost Agfa-Photo, která musela minulý týden vyhlásit platební neschopnost a hrozil jí krach, nakonec bude zřejmě zachráněna. Píšou to dnešní Hospodářské noviny, podle kterých se jí potřebné finanční prostředky rozhodla poskytnout její někdejší mateřská společnost Agfa-Gevaert.

Ta přitom svou bývalou fotografickou divizi prodala teprve loni v listopadu, připomíná deník.

"Předpokládáme, že první tranši ve výši 17 milionů eur budeme mít ještě tento týden na kontě," řekl k tomu ve středu soudem stanovený správce společnosti Andreas Ringstmeier.

Celkově belgický koncern Agfa-Gevaert podle HN německé firmě zaplatí 50 milionů eur. Nejedná se přitom o půjčku, ale předčasné zaplacení pohledávek.

Díky novým prostředkům tak bude podle Ringstmeiera opět možné rozjet výrobu, která byla v úterý zastavena.

Během zhruba dvou měsíců by pak měla být sanace firmy ukončena. Počátkem srpna by podle správce měla Agfa-Photo stát opět na vlastních nohou a být schopna platit mzdy z vlastní kapsy. Do té doby bude platy zaměstnancům hradit úřad práce.

V současnosti pro Agfa-Photo v Německu v šesti městech pracuje 1800 lidí. "Chceme se pokusit o to, abychom Agfu udrželi jako značku, a jsme optimističtí, že se nám to podaří," citují HN Ringstmeiera.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK