Argentina dokončila výměnu dluhu a uzavřela éru bankrotu

03.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BUENOS AIRES 3. června (ČTK) - Argentina ve čtvrtek uzavřela poslední fázi historické restrukturalizace nesplaceného dluhu a po třech a půl letech od vyhlášení největšího státního bankrotu světa předala vláda věřitelům nové dluhopisy. V transakci dostanou investoři za staré dluhopisy v objemu 62,3 miliardy dolarů nové cenné papíry v celkové hodnotě 35,3 miliardy USD.

Úspěch akce, v níž Argentina vyměnila nesplacené dluhy za nové v mnohem nižší hodnotě, vláda vyhlásila již v březnu, necelé dva měsíce po předložení oficiální nabídky věřitelům. Do výměny nakonec přitáhla držitele 76 procent špatných dluhů, a ti tak v této transakci ztratili až 70 procent původní investice.

Argentina zastavila splácení státního dluhu na konci roku 2001 po čtyřech letech ekonomického propadu. Výše nesplacené jistiny činila 81,8 miliardy a s prošlými úroky celková dlužná suma dosáhla 102,6 miliardy dolarů.

Dokončením výměny dluhu se může Argentina zapojit zpět do mezinárodní finanční komunity a žádat o nové úvěry, zpočátku u mezinárodních institucí. Mezinárodní měnový fond jí však doporučil vyřešit nároky držitelů zbylých asi 20 miliard dolarů dluhů, kteří nabízené podmínky výměny odmítli.

Argentina nyní prudce oživuje a její hospodářské vyhlídky jsou příznivé. Ekonomika rostla v posledních dvou letech tempem téměř devíti procent.

Technické předání dluhopisů věřitelům bude ještě několik týdnů trvat. Nové obligace musí Bank of New York přihlásit do clearingových systémů. Ty je pak převedou investorům prostřednictvím tisíců bank, které poskytují služby úschovy cenných papírů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK