Británie představila "moderní Marshallův plán" pomoci pro Afriku

03.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 3. června (ČTK) - Britský ministr financí Gordon Brown dnes představil program na podporu rozvoje v Africe. "Moderní Marshallův plán", jak jej Brown označil podle amerického poválečného plánu pomoci Evropě, sestává z odpuštění dluhů, přímé pomoci a uvolnění obchodu.

"Tyto návrhy představují novou smlouvou mezi bohatými chudými zeměmi," řekl Brown podle agentury AP ve skotském Edinburghu. Své návrhy chce ministr předložit na schůzce ministrů financí G8 před červencovým summitem této skupiny ve skotském Gleneagles.

Brown navrhl odpustit africkým zemím všechny dluhy u mezinárodních institucí jako Světová banka, Mezinárodní měnový fond a Africká rozvojová banka. Přímou pomoc zejména na zdravotnictví by měly vyspělé země zvýšit prodejem dluhopisů na mezinárodním trhu. Svět by měl rovněž zrušit obchodní bariéry, který ztěžuje africkým zemím prodej jejich zboží v bohatých zemích.

"Jsme odhodláni umožnit rozhodnutími z Gleneagles lidu Afriky získat vládu nad svými životy," řekl Brown. "Rozsah těchto návrhů je opravdu velmi značný," dodal.

Británie letos G8 předsedá a její nejvyšší prioritou je právě boj s chudobou v Africe. Za prioritu označil rozvoj Afriky, posledního kontinentu, který ještě cestu k bohatství nenastartoval, i nový prezident Světové banky Paul Wolfowitz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK