Uvažované zdanění HZL může zhoršit dostupnost bydlení a zpomalit rozvoj trhu nemovitostí

03.06.2005 | , ARTN
Tiskové zprávy


Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) upozorňuje na opatření, které v rámci návrhu novely zákona o daních z příjmů chystá Ministerstvo financí ČR. Jedna z připravovaných změn by měla zrušit daňové úlevy pro hypoteční zástavní listy (HZL).

V situaci, kdy je v ČR získání kvalitního bydlení pro řadu lidí stále problémem, tento krok může jeho dostupnost ještě snížit. HZL jsou totiž důležitým zdrojem financování hypotečních úvěrů a zrušení daňového zvýhodnění může zvýšit úrokové sazby hypotečních úvěrů až o několik desetin procentního bodu. To by znamenalo, že měsíční splátka standardní hypotéky ve výši 1,5 mil. korun by se mohla  prodražit až o 400 korun měsíčně.

Český trh s bydlením a návazně stavební výroba se v posledních letech slibně rozvíjely, a to i díky větší dostupnosti hypoték,“ říká Zdeňka Klapalová, prezidentka Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, a dodává: „Dosavadní pokles úrokových sazeb umožnil prakticky zrušit státní finanční podporu hypoték. V okamžiku, kdy je možné čekat postupnou deregulaci nájemného a od roku 2008 zdražení bydlení vinou plánované změny DPH, a kdy je zároveň jasné, že ani nízké úroky nevydrží do nekonečna, nám odstranění tohoto typu podpory bydlení v současné době připadá velmi nesystémové.“ 

Ve prospěch co nejširší podpory bytové výstavby hovoří také další údaje o rezidenčním trhu v ČR. Podle Trend Reportu 2004, studie ARTN, tvoří byty ve vlastnictví pouhých 13% českého bytového fondu a počet nájemních bytů je 2x větší než bytů ve vlastnictví.

Daňová úleva na HZL jako nepřímá státní podpora hypoték zvyšuje dostupnost bydlení širokému okruhu lidí. „Růst úrokové sazby by mohl znamenat odliv potenciálních stavebníků a zájemců o koupi nemovitostí, což by se mohlo negativně projevit na poměrně dobře fungujícím trhu rezidenčních nemovitostí,“ dodává Michal Šourek, viceprezident ARTN.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy