Ekonomika USA v květnu vytvořila méně nových míst, než se čekalo

03.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 3. června (ČTK) - Americká ekonomika v květnu vytvořila mimo zemědělský sektor 78.000 nových pracovních příležitostí. Výsledek je daleko za odhady analytiků, kteří v průměru očekávali, že vznikne 185.000 míst. Míra nezaměstnanosti ale klesla na 5,1 procenta a je nejnižší od září 2001. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce.

"Zaměstnanost se v průběhu měsíce nadále zvyšovala v odvětví zdravotní péče a ve stavebnictví, avšak v ostatních důležitých odvětvích se už příliš neměnila," píše se ve zprávě ministerstva.

Počet nových pracovních míst byl v květnu nejslabší od srpna 2003, kdy ekonomika vytvořila 2000 míst. Výsledek proto podle analytiků zřejmě podpoří obavy ze zpomalení ekonomiky. Údaj za květen je mnohem horší i ve srovnání s dubnem, kdy vzniklo asi 274.000 nových míst.

V továrnách se počet pracovních míst asi o 7000 snížil, což je třetí měsíční pokles v řadě. Horší stav zpracovatelského sektoru vede některé analytiky k názorům, že začíná slábnout celá ekonomika, jiní analytici ale tvrdí, že jde o přechodný jev, kdy se podniky snaží zbavit zásob.

Ve stavebnictví vzniklo asi 20.000 míst, což je důsledek zatím ještě zdravého vývoje na trhu bydlení. Ve Spojených státech jsou stále ještě relativně nízké sazby hypotečních úvěrů, i když centrální banka zpřísňuje měnovou politiku. Zájem o nové domy však trvá.

V odvětví zdravotní péče vzniklo zhruba 26.000 míst a nejvíce jich připadá na nemocnice a ordinace, podotýká agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK