Klaus: Zamítnutí euroústavy nesouvisí s eurem

03.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TURKU 3. června (zvláštní zpravodajka ČTK) - Zamítnutí evropské ústavy ve francouzském a nizozemském referendu, které vedlo ke skepsi v eurozóně, nemá podle českého prezidenta Václava Klause žádnou souvislost se společnou evropskou měnou. "Někteří eurofilové a eurofanatici rozhodli, že budou hrát dramatickou hru, když se stalo tohle, tak padne euro, udělejme rychle nějaký plán," řekl Klaus při oficiální návštěvě Finska. "To je lživé vydírání, které podle mého názorů vůbec není na místě," dodal.

Klaus se domnívá, že zakolísání měny po politickém problému je logické a stalo se vždy v historii. "Ale vydírat Evropany teď tím, že vidíte, co jste udělali a euro padne, to je podle mého názoru neuvěřitelně falešná karta a já bych si přál, aby nikdo z Evropanů tuto kartu nehrál," uvedl.

Klaus nesouhlasí ani s tvrzením italského ministra práce a sociálních věcí Roberta Maroniho, který pro dnešní vydání listu La Repubblica řekl, že Itálie by měla zvážit odchod země z eurozóny a znovuzavedení liry. Maroni, který je členem euroskeptické Ligy severu, obvinil z "katastrofy eura" vedení Evropské centrální banky, především jejího prezidenta Jeana- Clauda Tricheta. Banka odmítá podpořit slábnoucí ekonomiku největších zemí eurozóny snížením úroků a Itálie letos zčásti kvůli tomu upadla zpět do recese.

Český prezident ale vidí problém jinde. Evropané byli podle něj oblečeni do stejné kazajky, která není pro Itálii výhodná. Klaus si nemyslí ani to, že za krizi může prezident ECB. "Nikdy nemůže, když má jen jednu sazbu, jeden měnový kurz, udělat něco, co by (jen) vyhovovalo Itálii," řekl. Podle něj se zdá, že například Finsko s eurem problémy nemá.

Vedle italského ministra Maroniho příliš nepodpořil euro tento týden ani ekonomický poradce šéfa Evropské komise Josého Barrosa. Profesor Leuvenské univerzity Paul de Grauwe ve čtvrtek připustil, že se nepřijetím ústavy EU zvyšuje riziko zhroucení eurozóny a pádu jednotné měny. Euro je podle něj bez politické integrace dlouhodobě neudržitelné.

Německá a Evropská centrální banka tento týden označily šířící se úvahy o rozpadu eurozóny za absurdní. Také čeští ekonomové většinou tvrdí, že i přes různé problémy, kterými členské státy trpí, jsou úvahy o zániku eura nesmyslné. V pád eura nevěří ani ministr financí Bohumil Sobotka a premiér Jiří Paroubek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK