Koruna v závěru týdne posílila k euru až na 30,14 Kč/EUR

03.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. června (ČTK) - Koruna v závěru týdne posílila k euru až na 30,14 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů dealingu Komerční banky. Podle analytika KB Jana Vejmělka české měně pomohla dobrá nálada na trzích středoevropského regionu a lepší výsledek dubnového zahraničního obchodu, než očekávali ekonomové. K dolaru koruna mírně posílila na 24,55 Kč/USD.

Český zahraniční obchod vykázal v dubnu přebytek 5,1 miliardy korun. Meziročně se obchod se zahraničím zlepšil o 16 miliard korun, což je nejvíce v celé historii České republiky.

Kurz české měny naopak neovlivnila šířící se skepse po krachu euroústavy ve francouzském a nizozemském referendu. Evropské měnové unii dnes zasadil ránu italský ministr Roberto Maroni, který vyzval k odchodu Itálie z eurozóny a ke znovuzavedení liry. Podle ekonomů však začínají být trhy proti takovým výroků imunní. Euro dnes dokonce po ztrátách, které utrpělo během týdne, posílilo a na několik chvil prolomilo hranici 1,230 dolaru za euro.

Experti očekávají, že v příštím týdnu by mohl kurzem koruny významněji zahýbat údaj o růstu HDP v prvním čtvrtletí, který zveřejní Český statistický úřad ve čtvrtek. Česká ekonomika v prvním čtvrtletí mírně zpomalila podle odhadu analytiků tempo růstu na čtyři procenta ze 4,3 procenta v závěru loňského roku. Hospodářství táhl především zahraniční obchod, naopak spotřeba Čechů byla nízká, míní ekonomové.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK