Paroubek pro BBC: Není důvod ponechat peníze z Telecomu v ČNB

13.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. června (ČTK) - Premiér Jiří Paroubek nevidí žádný racionální důvod, proč by měla vláda ponechat do roku 2007 pětinu prostředků z prodeje Českého Telecomu (16,5 miliardy korun) na devizovém bezúročném účtu v České národní bance. Paroubek to dnes řekl rozhlasové stanici BBC. Peníze měly podle původní dohody sloužit ke krytí kurzových dopadů přílivu kapitálu z privatizace.

Dohoda mezi vládou a ČNB měla podle Paroubka zabránit pádu české koruny. "Dnes bychom možná potřebovali, aby koruna nebyla tak silná," zdůvodnil svůj postoj premiér.

Centrální banka podle premiéra na krytí kurzových rizik pětinu prostředků z prodeje Telecomu nepotřebuje. Ministr financí Bohuslav Sobotka centrální bance podle Paroubka nabídl kompromis, že deponuje na jejím účtu desetinu prostředků. Banka to však údajně neakceptovala. Podle bankéřů by měla vláda dohodu dodržet.

Ve středu chce vláda jednat o převedení peněz na Fond národního majetku. "Proběhne ještě debata, k čemu to potřebujeme, zda to použijeme," řekl Paroubek.

Premiér Jiří Paroubek před dnešním vystoupením v BBC novinářům rovněž řekl, že si nechá zpracovat odbornou analýzu k plánu ČEZ na zvýšení cen elektřiny. Teprve poté řekne své stanovisko. Reagoval tak na dnešní informaci Mladé fronty Dnes, že cena za elektřinu se do čtyř let může zvýšit až o 30 procent. Zdražení se přitom dotkne všech, podniků i domácností.

"Je potřeba vidět, že v posledních letech došlo k nárůstu cen energií v sousedním Německu, na kterém je český trh s elektřinou závislý ze zhruba 65 procent. Ale definitivní stanovisko řeknu během několika dní, až se seznámím s analýzou," řekl Paroubek novinářům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK