HN: České internetové obchody čekají podstatné změny

14.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. června (ČTK) - Český trh internetových obchodů čekají již brzy podstatné změny. Velké obchody budou pohlcovat menší rivaly a na český internet vstoupí nejspíš i velcí zahraniční hráči. Píšou to Hospodářské noviny a odvolávají se na vyjádření vedoucích představitelů tuzemských internetových obchodů a profesních organizací.

"Nejvýznamnější české obchody budou pokračovat v konsolidaci trhu. Podle našich informací jim ovšem nejspíš vyroste silná konkurence v podobně českých poboček velkých zahraničních internetových obchodů," soudí ředitel Asociace pro elektronickou komerci (APEK) Nikola Rafaj.

Možnosti na českém trhu zkoumá například aukční síň eBay, která před měsícem začala fungovat v Polsku. Rozšíření zvažuje i francouzská firma Pixmania, která se soustřeďuje na prodej elektroniky. To by údajně ohrozilo pozici českých obchodů. Nadnárodní prodejci mají podle Rafaje u výrobců nižší ceny než tuzemští a v západní Evropě se také uvádějí nové produkty na trh dřív než v tuzemsku. "To představuje pro české firmy hrozbu," tvrdí.

Podle ředitele firmy Internet Mall Ondřeje Fryce zostřila konkurence na trhu natolik, že ceny zboží jsou na hranici nákladů. Menší konkurenti nemohou dosáhnout na ceny velkých firem, a tak jim nezbývá, než se spojit buď s nimi, nebo s některou nákupní aliancí kamenných obchodů, uvedl.

Roční objem celkových online prodejů vzroste letos podle interních odhadů Internet Mall na sedm miliard korun. To bude o třetinu víc než loni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK