Americké akcie v pondělí mírně posílily

14.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 14. června (ČTK) - Americké akcie v pondělí posílily za pomoci investiční banky Morgan Stanley, která těžila ze zprávy o odchodu generálního ředitele Philipa Purcella. Jejich nárůst však omezily vysoké ceny ropy.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se zvýšil o pouhých 0,09 procenta na 10.522,56 bodu. Lépe si vedl index technologického trhu Nasdaq, který vzrostl o 0,29 procenta na 2068,96 bodu, napsala agentura Reuters.

Společnost Morgan Stanley posílila o dvě procenta poté, co její šéf vyhověl výzvám k rezignaci a prohlásil, že odejde do důchodu, jakmile bude jmenován jeho nástupce. Největší světový výrobce počítačových her Electronic Arts stoupl dokonce o 8,4 procenta před plánovaným ohlášením nové marketingové spolupráce s americkou basketbalovou ligou NBA.

Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate v pondělí zdražil asi o čtyři procenta a vystoupil vysoko nad 55 dolarů kvůli silnému růstu ceny topného oleje. To posílilo obavy investorů z negativního dopadu vysokých nákladů na energii na spotřebitelské výdaje i firemní zisky.

Na devizovém trhu vyšplhal dolar na nové devítiměsíční maximum vůči euru díky vyhlídkám na další růst úrokových sazeb ve Spojených státech a přetrvávajícím obavám ohledně evropské ekonomiky a politické struktury.

V závěru obchodování posílil dolar vůči euru na 1,2111 USD z 1,2118 USD v pátek večer v New Yorku. Během dne se dostal až na 1,2029 USD, tedy na nejsilnější úroveň od začátku loňského září. K japonskému jenu dolar stoupl na 109,50 JPY z předchozích 108,61 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK