Uprchlý zakladatel Daawoo Group se vrátil do Koreje a byl zatčen

14.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SOUL 14. června (ČTK) - Do Jižní Koreje se v úterý po několikaletém skrývání v zahraničí vrátil zakladatel skupiny Daewoo Group, která v roce 1999 zkrachovala a nechala po sobě 70 miliard dolarů dluhů. Kim U-čung, jemuž je nyní 69 let, byl hned na letišti zatčen a podle vyšetřovatelů bude zřejmě stíhán pro účetní podvody.

Kim v písemném prohlášení vyjádřil lítost nad tím, co se stalo s Daewoo a přiznal svou odpovědnost. Svůj návrat vysvětlil s pomocí citace čínského přísloví o "umírající lišce", která se snaží vyrovnat s minulostí.

Daewoo Group zkolabovala v červenci 1999 v důsledku finanční krize v Asii a účetních podvodů vedení. Představitelé Daewoo Group byli obviněni z falšování finančních dokumentů a odsouzeni k vysokým pokutám a trestům vězení až na sedm let. Mezi odsouzenými byli bývalí šéfové obchodní společnosti Daewoo Corp, automobilky Daewoo Motor a elektronického výrobce Daewoo Electronics.

Zakladatel Daewoo Kim Vu-čung se od roku 1999 skrýval a podle různých informací pobýval ve Francii, Německu, Spojených státech, Súdánu a Vietnamu. Právě z Vietnamu dorazil na letiště v Inčchonu, kde byl zadržen těsně po výstupu z letadla a dopraven k vyšetřování.

Kim začal budovat impérium Daweoo na konci 60. let z malé textilní firmy a postupem času vytvořil jednu z několika nejmocnějších podnikatelských skupin v zemi. Daweoo Group v dobách své největší slávy zaměstnával přes 300.000 lidí.

Po svém pádu se skupina rozdělila do řady oddělených firem. Automobilku Daweoo Motor například věřitelé prodali americké General Motors, zatímco česká Daewoo Avia přešla do rukou nizozemské SGM.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK