Ceny výrobců v květnu zpomalily meziroční růst na čtyři procenta

14.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. června (ČTK) - Meziroční tempo růstu cen průmyslových výrobců v květnu opět zpomalilo. Ceny se proti loňskému květnu zvýšily o 4,0 procenta po dubnových 5,6 procenta. Zmírňování tempa růstu přitom trvá nepřetržitě již sedm měsíců. Za samotný květen výrobní ceny v průmyslu klesly o 0,7 procenta. Jde o první pokles cenové hladiny v letošním roce, oznámil Český statistický úřad.

Snížily se hlavně ceny v odvětví koksu a rafinérských ropných výrobků, ceny chemických výrobků, základních kovů a také potravinářských výrobků, nápojů a tabáku.

V květnu pokračoval meziroční pokles cen v zemědělství. Byly nižší o 15,4 procenta. V meziměsíčním srovnání však ceny v zemědělství poprvé po šesti měsících vzrostly, a to o 0,8 procenta. Vyšší byly především ceny zeleniny, olejnin, brambor a jatečného skotu. Naopak nižší byly ceny vajec, prasat, obilovin, drůbeže, ovoce a mléka.

Ceny stavebních prací proti dubnu vzrostly o 0,2 procenta, meziročně byly vyšší o 2,7 procenta.

Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře byly meziročně v úhrnu vyšší o 1,5 procenta, proti dubnu se zvýšily o 0,4 procenta.

V průměru za země Evropské unie se ceny průmyslových výrobců podle údajů Eurostatu v dubnu 2005 meziměsíčně zvýšily o 0,4 procenta. Nejvyšší meziměsíční nárůst cen statistikové zaznamenali v Lucembursku (o 1,8 procenta) a v Litvě a Řecku (shodně o procento). V Německu a na Slovensku ceny stouply o 0,7 procenta. Snížily se pouze v Belgii, a to o 0,2 procenta.

Meziročně vzrostly ceny v dubnu v EU v průmyslu celkem o 5,3 procenta. Nejvyšší růst uvádí Británie (o 10,7 procenta), Maďarsko (10,1 procenta) a Dánsko (o 9,4 procenta). V Německu byly ceny v průmyslu vyšší o 4,6 procenta a na Slovensku o 3,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK