Zentiva v České republice vyplatí dividendu 198 Kč na akcii

14.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. června (ČTK) - Farmaceutická společnost Zentiva, která je největším výrobcem léků v zemi, vyplatí akcionářům dividendu 198 korun na akcii. Rozhodla o tom valná hromada společnosti, informovala mluvčí firmy Věra Kudynová. Společnost loni vykázala výnosy 8,82 miliardy korun, čistý zisk činil 1,38 miliardy korun.

Valná hromada zároveň schválila převzetí jmění zanikajících dceřiných společností VÚFB, Green Planet a Zentiva CZ. "Firmy zanikají kvůli zjednodušení řízení aktivit skupiny Zentiva v tuzemsku," uvedla Kudynová s tím, že zájmy skupiny nyní bude hájit pouze akciová společnost Zentiva.

Ve společnosti VÚFB se dosud soustředila část výzkumných a vývojových aktivit, společnost Green Planet se zabývala poskytováním služeb v oblasti internetu a Zentiva CZ byla odpovědná za obchodní aktivity skupiny Zentiva v České republice.

Zentivu vlastní holandská společnost Zentiva N.V. Ta akcionářům podle rozhodnutí valné hromady v minulém týdnu vyplatí dividendu osm korun na akcii. Celkem má firma na výplatu dividend 305,1 milionu korun, což představuje zhruba pětinu loňského čistého zisku.

Skupina Zentiva působí především na trzích v České republice, na Slovensku, v Polsku a Rusku. Vyrábí více než 250 léčivých přípravků. Zaměřuje se na tzv. generické léky, což jsou přípravky, jimž vypršela patentová ochrana.

Celá skupina loni zvýšila tržby na 10,67 miliardy korun, což je zhruba o 11 procent více než v roce 2003. Čistý zisk vzrostl meziročně téměř o polovinu na 1,61 miliardy korun.

Skupina je v celé střední a východní Evropě čtvrtým největším výrobcem léčiv po chorvatské Plivě, maďarské firmě Richter a slovinské Krka. Většinovým majitelem je americký fond Warburg Pincus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK