Británie odmítla ustoupit v otázce své slevy z rozpočtu EU

14.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LUCEMBURK 14. června (ČTK) - Britský premiér Tony Blair potvrdil, že odmítá návrh lucemburského předsednictví Evropské unie zmrazit slevu, kterou Británie dostává každoročně zpět z unijního rozpočtu. Po jednání s lucemburským premiérem Jeanem- Claudem Junckerem to sdělil Blairův mluvčí.

"To, co předsednictví nabízí, je zmrazení rabatu. To pro nás není přijatelné," řekl mluvčí novinářům v letadle z Lucemburku do Paříže. Tam se Blair odpoledne sejde s francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem.

Lucembursko je v roli předsednické země EU stále ještě odhodláno přivést členské státy na nadcházejícím summitu k dohodě o rozpočtovém výhledu na období 2007-13. Dnešní schůzky Blaira jsou klíčové, protože se na nich může rozhodnout, zda bude Británie vetovat rozpočtový plán a ponoří tak EU po fiasku euroústavy v referendech ve Francii a Nizozemsku do ještě hlubší krize.

EU a zvláště Francie chce omezit a pokud možno odstranit slevu, kterou Británii vydobyla v roce 1984 premiérka Margaret Thatcherová. Britové však prohlašují, že nehodlají platit neefektivní francouzské farmáře a poukazují na to, že Francie čerpá z rozpočtu EU právě pro zemědělství daleko více peněz než jiní. Londýn proto požaduje omezení zemědělských podpor, jinak se rabatu nevzdá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK