Češi do května zaregistrovali více ojetin než nových aut

14.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. června (ČTK) - Češi si letos za pět měsíců nechali zaregistrovat více dovezených ojetých osobních automobilů než nových vozů. Zatímco domácí výrobci a oficiální dovozci od ledna do května prodali podle počtu registrací 53.896 nových osobních aut, ojetých bylo zaregistrováno 55.041. Vyplývá to ze statistiky Sdružení automobilového průmyslu.

Na celkových registracích osobních automobilů v ČR se tak ojetiny podílely 50,53 procenta. Ve stejném období loni to bylo 43,88 procenta.

Oproti lednu až květnu 2004 vzrostl letos počet registrací ojetých dovezených osobních vozů o 33,92 procenta, což představuje téměř o 14.000 ojetin více.

Průměrný věk ojetých dovezených osobních automobilů se podle údajů sdružení pohybuje těsně pod hranicí sedmi let. Sdružení však z údajů předchozích let odhaduje, že dalších minimálně osm tisíc ojetých vozů se letos dovezlo na náhradní díly a jejich průměrný věk sedmiletou hranici značně přesahoval.

Poněkud příznivější situace je u ostatních kategorií silničních vozidel. V žádné z nich podíl ojetin nepřesáhl 40 procent, sdružení nicméně pokládá jejich dovozy nadále za neúměrně vysoké.

Celkově bylo za prvních pět měsíců letošního roku v České republice poprvé zaregistrováno 152.571 silničních vozidel (nových i ojetých), což je o 18,44 procenta více než ve stejném období loni. "Bohužel však více než 42 procent z tohoto počtu tvoří ojetá vozidla z dovozu," uvádí sdružení, které zahrnuje asi 150 převážně výrobních subjektů z automobilového průmyslu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK