Trezziová chce letos připravit návrh modernizace finančních úřadů

14.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. června (ČTK) - Finanční úřady by se měly již brzo dočkat výrazné modernizace. Změnit by se měla především jejich struktura a možná se sníží i počet poboček, kterých je dnes kolem 220. Řekla to nová náměstkyně ministra financí Dana Trezziová. Plátci DPH by podle ní mohli v budoucnu své daně přiznávat povinně elektronickou formou, což by umožnilo pokles počtu pracovníků berních úřadů.

Plátci DPH jsou všichni podnikatelé s ročními tržbami nad milion korun. Podle Trezziové by povinné elektronické podání přineslo na finančních úřadech úspory v nákladech i počtu zaměstnanců. Navíc by odpadly chyby, které se objevují při přepisu údajů do počítače.

Elektronické přiznání je dnes mezi podnikateli i přes postupný růst okrajovou a málo využívanou formou. Lidé většinou nevědí, jak by měli postupovat, a odrazuje je rovněž potřebný elektronický podpis, jehož pořízení stojí několik set korun.

Podle Trezziové bude elektronický podpis i nadále nutný, ale měl by zlevnit a lidé by jej mohli získat na každé poště. Lidé by jej také nemuseli každý rok chodit pracně obnovovat. Návrhy zřídit plátcům daně jakýsi PIN a postupovat podobně jako u internetového bankovnictví podle Trezziové v praxi neuspějí.

V úvahu podle náměstkyně připadá i vytvoření jednotné adresy pro podávání všech daňových přiznání. Na té by se tištěná podání pomocí čteček převáděla do elektronické podoby.

Chystaná reforma finančních úřadů by se měla dotknout především jejich struktury a stylu práce. Zatímco dnes jsou oddělení na úřadech členěna podle jednotlivých daní, nově by to mohlo být například podle typu poplatníka. Samostatná oddělení by tak mohli mít zaměstnanci, živnostníci nebo firmy. Úředníci by lidem dávali i poradenské služby a snažili se placení daní spíše zpříjemnit svojí pomocí. Jednodušší by měly být i formuláře.

"Podle mého osobního názoru by mělo dojít i k určitému snížení počtu úřadů," uvedla Trezziová s tím, že podobným směrem se vydaly i další evropské země. V sousedním Rakousku například bylo přes 100 berních úřadů a dnes jich mají jen asi 40 až 50. Počet finančních úřadů snižuje také sousední Slovensko.

Argumentovat jen počtem úřadů je však podle náměstkyně zavádějící. Při malém počtu poboček by se totiž snížil komfort a lidé by to na úřady měli daleko. Blízkost pracoviště finančního úřadu je podle Trezziové důležitá nejen pro drobné živnostníky, ale třeba i pro "babičky, které jdou podat daň z nemovitostí".

Určitým problémem zůstávají také platy ve veřejné správě. Tabulkové platy brání příchodu velmi kvalitních expertů na berní úřady, a to zejména v Praze a dalších velkých městech. "Právě zde jsou platy úředníků na finančních úřadech relativně nejnižší," připomněla.

Trezziová tvrdí, že chce připravit ryze odbornou koncepci reformy finančních úřadů. Ta by mohla být hotová již do konce roku a poté by ji dostali do rukou politici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK