Povinný výklad všech zákonů berními úřady prý není možný

14.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. června (ČTK) - Zavedení povinného výkladu všech daňových zákonů finančními úřady, po kterém volají čeští podnikatelé, prý není možné. Úředníci i stát by byli zavaleni obrovským množstvím dotazů, řekla nová náměstkyně ministra financí Dana Trezziová. Podle ní neexistuje takové ustanovení v žádné zemi a úřady všude vykládají jen některé problémy. Zástupci podnikatelů to odmítají.

"Úplná editační povinnost téměř nikde nefunguje, úřady mají vždy vymezené, co musejí vykládat," řekla Trezziová s tím, že podobně omezený výčet by měl vzniknout i v ČR.

Zavedení editační povinnosti pro finanční úřady prosazuje mimo jiné vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Podobně jako samotní podnikatelé argumentuje tím, že podnikatelé kvůli sporným ustanovením v zákonech často nevědí, zda při placení daní postupují správně. Editační povinnost podle jeho expertů funguje například v Polsku nebo Belgii. Po jejím zavedení volá i svaz průmyslu a dopravy, který kvůli tomu psal dopis i premiérovi Jiřímu Paroubkovi.

Podle Trezziové se však musí "touha po jistotě a komfortu" řešit jiným způsobem. Problémem jsou především časté novely daňových zákonů. "Změn je příliš mnoho a jsou příliš často," uvedla. Přestože si podnikatelé stěžují také na přílišnou složitost daňového systému, situace není podle ní horší než ve většině zemí západní Evropy.

Trezziová odmítá také další požadavek Jahna na zavedení výdajových paušálů živnostníků ve výši 70 procent a u zemědělských prvovýrobců 80 procent. Podle ní je dost štědrý již samotný návrh ministerstva financí, který počítá se zvýšením paušálů z dnešních 25 na 50 procent.

Výdajové paušály by měly zjednodušit účetnictví především drobným živnostníkům. Zatímco při normálním placení daní si podnikatelé musejí schovávat všechny doklady a složitě si vypočítávat daně, nově by pro výpočet daně stačily celkové příjmy a výdaje. Podnikatelé by si odečetli 50 procent výdajů a ze zbylé poloviny by si vypočetli daň.

Návrh paušálů by však podle Trezziové měl být doplněn o strop, do kterého by šly paušály použít. Paušály jsou určené především drobným živnostníkům a u velkých částek by to navíc umožňovalo daňové úniky, uvedla. Návrhy Sobotky i Jahna bude vláda ve středu projednávat v rámci novely zákona o dani z příjmu, která by měla snížit daně většině Čechů asi o 4000 korun ročně.

Trezziová na ministerstvo nastoupila z poradenské společnosti Deloitte. Ve své nové funkci plánuje dovést k cíli i vytvoření daňového řádu, tedy kompletní novely zákona o správě daní a poplatků.

Současná vláda již naopak nestihne vytvoření zcela nového zákona o dani z příjmu ani schválení zákonů, které mají od roku 2008 zavést daně na uhlí, plyn a elektřinu. Stát by měl z těchto "ekologických" daní vybrat odhadem pět až deset miliard korun ročně. Nyní existuje několik variant zavedení těchto daní, konečný návrh však bude úkolem nového kabinetu, který vzejde z voleb v roce 2006.

Ve sněmovně navíc leží poslanecký návrh na technickou novelu zákona o dani z přidané hodnoty. Podle Trezziové přináší asi 50 zpřesňujících a nepříliš zásadních změn, které by měly začít platit od počátku příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK