Koruna stagnovala kolem 29,90 Kč/EUR, k dolaru oslabila

14.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. června (ČTK) - Koruna v úterý stagnovala kolem 29,90 Kč/EUR. K dolaru naopak citelně oslabila na 24,82 Kč/USD a blíží se na dohled hranici 25 Kč/USD. Vyplývá to z údajů dealingu Komerční banky. Podle Markéty Šichtařové ze společnosti Next Finance se prostor pro posilování koruny k euru zřejmě uzavřel a česká měna by měla v druhé polovině června mírně oslabit. Statistika výrobních cen v průmyslu a zemědělství na obchodování neměla žádný znatelný vliv.

Stagnace postihla i obchodování na eurodolarovém trhu. Šichtařová se domnívá, že investoři jsou rozpolcení. Na jedné straně stojí spekulace o případném růstu úrokových sazeb v USA, což by podpořilo dolar. Na druhé straně existuje nebezpečí, že dolar je již příliš blízko psychologické hranici 1,20 USD/EUR a investoři by se jej mohli začít zbavovat, což by vedlo k jeho prudkému oslabení. "Takže nyní se rozhoduje o jeho dalším trendu," dodala analytička.

Meziroční tempo růstu cen průmyslových výrobců v květnu opět zpomalilo. Ceny se proti loňskému květnu zvýšily o 4,0 procenta po dubnových 5,6 procenta. Zmírňování tempa růstu přitom trvá nepřetržitě již sedm měsíců. Za samotný květen výrobní ceny v průmyslu klesly o 0,7 procenta. Jde o první pokles cenové hladiny v letošním roce, oznámil dnes Český statistický úřad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK