Pěstitelé letos osázeli chmelem nejméně ploch od roku 1871

14.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŽATEC (Lounsko) 14. června (ČTK) - Zemědělci letos pěstují chmel na 5695 hektarech ploch, což je nejméně za posledních 134 let. V roce 1871 bylo v Čechách 5300 hektarů chmelnic, od té doby se jejich rozlohy rozšiřovaly. Zlom nastal v letech 1995 až 1998, kdy plocha českých chmelnic klesla o 43 procent. Trend vývoje ploch chmele v návaznosti na nevyhovující věkovou strukturu rostlin je proto alarmující, řekl tajemník Svazu pěstitelů chmele ČR Zdeněk Rosa.

Téměř polovina chmelových porostů je starší 15 let, což je tři roky nad ideálním věkovým průměrem. Na obnovu však nejsou peníze. Výstavba jednoho hektaru nové chmelnice přijde na 500.000 až 700.000 korun, což je nad finanční možnosti většiny pěstitelů.

Vstupem do EU před rokem skončil národní program na obnovu chmelnic, který podle Rosy přes některá svá úskalí pomáhal pěstitelům udržovat věkovou strukturu chmelnic na relativně stabilní úrovni. "Vzhledem k výrazně nižším výnosům u starých porostů a rostoucím nákladům na pěstování chmele bude plocha nevýkonných porostů omezována, což může vést k dalšímu rapidnímu snížení ploch chmele v horizontu pěti až deseti let," řekl Rosa už dříve.

Rapidní snížení ploch chmelnic v 90. letech způsobila zejména celosvětová nadprodukce chmele, současné problémy má na svědomí především přílišné stáří rostlin. "Ozdravení ekonomiky pěstování chmele je nutné podpořit intenzivní restrukturalizací věkové struktury porostů. Posílení eura vůči dolaru navíc sráží cenu chmele. Výnosy pokrývají jen provozní náklady, nezbývá na reprodukci," doplnil Rosa.

Pěstitelé loni sklidili 6310 tun chmele, což je meziroční 14procentní nárůst z 5527 tun. Výnos dosáhl 1,08 tuny z hektaru, zatímco v roce 2003 to bylo o 0,15 tuny z hektaru méně. Velmi dobrá byla i kvalita chmele, výrazné zlepšení zaznamenal také obsah hořkých látek.

Z celkové produkce je 80 až 85 procent českého chmele určeno na vývoz. Největším odběratelem je Japonsko, které se se loni na exportu podílelo více než 35 procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK