Společnost Lehman Brothers zvýšila čtvrtletní zisk o 12 procent

14.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 14. června (ČTK) - Americká investiční banka Lehman Brothers meziročně zvýšila ve druhém fiskálním čtvrtletí zisk o 12 procent díky nečekaně silným příjmům investičního bankovnictví. Čistý profit za tři měsíce do 31. května dosáhl 683 milionů dolarů, uvedla banka ve zprávě.

Výsledek ale výrazně klesl proti rekordnímu zisku Lehman Brothers z prvního čtvrtletí. Čtvrtletní tržby se bance zvýšily také o 12 procent, a to na 3,3 miliardy dolarů.

Zisk překonal očekávání ekonomů. Zatímco odhadovali profit na 2,23 dolaru na akcii, banka na akcii vytvořila profit 2,26 dolaru. "Docela hezký výsledek ve tvrdém prostředí, jak většina předpokládala," uvedl analytik UBS Glenn Schorr.

Rivalové banky v posledních týdnech varovali, že jim tvrdé podmínky na trhu zhorší výsledky hospodaření. Byly mezi nimi například společnosti Morgan Stanley a JPMorgan Chase & Co. Analytici proto podnikům z Wall Street snižovali výsledkové odhady a akcie společnostem klesaly. Akcie Lehman Brothers dnes klesly o 0,4 procenta na 92,70 dolaru.

Proti rekordnímu zisku z prvního fiskálního čtvrtletí se aktuální výsledek snížil o 22 procent. Projevily se tak odpisy majetku, pokles poplatků, které Lehman účtoval firmám za spolupráci při fúzích, a nižší příjmy z obchodování, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK