Americké akcie jsou beze změn, doléhá na ně horší statistika

14.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 14. června (ČTK) - Ceny amerických akcií se během dopolední části obchodování příliš neměnily a v růstu jim bránila především horší statistika. Výrazně sice klesly výrobní ceny, což pomáhá tlumit obavy z inflace, snížil se však také objem tržeb v maloobchodě.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index průmyslových akcií pohyboval kolem 10.549 bodů a proti pondělnímu závěru byl o téměř 0,3 procenta vyšší. Index technologického trhu Nasdaq Composite ale klesl o několik setin procenta na 2068 bodů a index S&P 500 stoupl o 0,1 procenta na 1202 bodů.

Pozornost na sebe poutala investiční banka Lehman Brothers Holdings, která ve druhém čtvrtletí svého fiskálního roku zvýšila zisk o 12 procent. Banka těžila hlavně z vysokého zájmu o investiční bankovnictví a její zisk tak překonal odhady analytiků na Wall Street. Akcie banky vykazovaly růst o dvě procenta.

Zájem byl také o akcie automobilky General Motors. Ty tvoří součást Dow Jonesova indexu a díky nim se hodnota indexu zvyšovala. Akciím prospěla hlavně zpráva, že společnost Tracinda miliardáře Kirka Kerkoriana koupila významný podíl a celkem už má v General Motors 7,2 procenta akcií.

Na trh ale nepříznivě doléhají statistická data. Maloobchodní tržby v USA v květnu překvapivě klesly o půl procenta, což je největší propad za téměř rok. Výrobní ceny klesly o 0,6 procenta, což zklidnilo obavy z inflace. Rozporuplné údaje tudíž způsobily, že trh nemá jasný směr vývoje, tvrdí analytici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK