Airbus a Boeing nalezly smířlivější tón pro své spory

14.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LE BOURGET (Francie) 14. června (ČTK) - Výrobci letadel Airbus a Boeing nalezli na aerosalonu ve francouzském Le Bourget smířlivější tón a své obchodní spory chtějí řešit jednáním. Dosud hrozilo, že pokud se firmy nedohodnou, mohla by hrozit i největší transatlantická obchodní válka.

Zástupci Airbusu uvedli, že nový model A350 se objeví na trhu později proto, že chce firma nejprve zlepšit napjaté vztahy s Boeingem. Podobně Boeing oznámil, že jednání považuje za nejlepší způsob, jak se pohnout kupředu.

Airbus i Boeing se vzájemně obviňují, že při vývoji letadel využívají nedovolené státní pomoci, která je v rozporu s pravidly světového obchodu. Firmy chtějí spor řešit přes Světovou obchodní organizaci (WTO), i když se už mnohokrát snažily neshody urovnat i bez asistence WTO.

Se smířlivým tónem vyrukovali Evropané a ředitel Airbusu Noël Forgeard vůbec poprvé přiznal, že odklad zahájení vývoje modelu A350 byl plánovaný s cílem pročistit atmosféru. "Abychom dali šanci přátelskému urovnání sporu, rozhodli jsme se zahájení odložit na září," přiznal Forgeard.

Airbus o záměru začít vyvíjet nový středně velký model A350 poprvé informoval loni. Byl však nucen sáhnout k řadě změn kvůli konkurenci, kterou pro něj představuje připravovaný model Boeing 787 Dreamliner. I když se předpokládá, že za odkladem vývoje A350 jsou i technické problémy, Forgeardovo vysvětlení do sporu vneslo čerstvý pohled.

Airbusu hrozí, že pokud WTO dá ve sporu za pravdu Američanům, bude muset miliardy eur státních dotací změnit na běžné komerční úvěry. V sázce jsou přitom obrovské částky, které Airbus dostával od evropských vlád po dlouhá desetiletí, a s jejichž pomocí mohl vyvíjet nové modely, připomíná agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK