HN: Bitevníky L-159 z Aera by se mohly vyrábět v cizině

15.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. června (ČTK) - České lehké bitevníky L-159 se nejspíš zanedlouho budou vyrábět nikoli v Aeru Vodochody, ale v cizině. Největší český letecký výrobce se rozhodl, že začne nabízet licenci k jejich výrobě a slibuje si od toho především vyšší konkurenceschopnost svojí nabídky. Píšou to Hospodářské noviny.

Aero Vodochody by tak podle deníku bylo prvním výrobcem vojenských letounů na světě, který po pádu železné opony předal dokumentaci k výrobě letounu cizí firmě. "Máme již vytipovány země, kam bychom mohli licenční výrobu prodat," řekl HN prezident firmy Antonín Jakubše. Podle ředitele Asociace leteckých výrobců Milana Holla připadá v úvahu například Čína i řada jiných rozvojových zemí.

Se záměrem Aera nabízet licence do zahraničí souhlasí i ministerstvo průmyslu a obchodu. "Máme o tom detailní informace. Žádné zásadní rozhodnutí se bez nás neobejde," prohlásil mluvčí ministerstva Ivo Mravinac. Aero dosud jednalo o prodeji letounu se 13 zájemci a několika z nich nabídlo nyní i licenční výrobu. "Jednání teprve začala. Zatím se k tomu nevyjádřili," uvedl Jakubše. O které země jde, však odmítl prozradit.

Stát chce nyní svůj podíl v Aeru prodat a Jakubše věří, že se kupec najde nejpozději do poloviny příštího roku. Výběrové řízení však podle něj bude mít určitá omezení. Jednou z podmínek bude, že Aero stát prodá jako celek. Další podmínkou je, aby česká armáda, která L-159 používá, pro ně měla náležitou péči i po privatizaci.

O Aero se podle Jakubšeho ucházejí zájemci nejen ze zahraničí, ale i z ČR. Jejich jména však neuvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK