Americké akcie v úterý rostly díky maloobchodníkům

15.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 15. června (ČTK) - Americké akcie v úterý posílily díky maloobchodním společnostem. Prudký nárůst čtvrtletního zisku největšího amerického prodejce elektroniky Best Buy totiž zastínil zprávu o květnovém poklesu maloobchodních tržeb ve Spojených státech.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se zvýšil o 0,24 procenta na 10.547,57 bodu. Hůře si vedl index technologického trhu Nasdaq, který uzavřel bez výraznějších změn na 2069,03 bodu, napsala agentura Reuters.

Společnost Best Buy posílila téměř o 15 procent poté, co oznámila, že v prvním finančním čtvrtletí zvýšila zisk o 85 procent. Za růstem zisku stála silná poptávka po přehrávačích hudby MP3, digitálních televizorech a počítačových hrách.

K nárůstu se připojili i další prodejci. Největší světová maloobchodní společnost Wal-Mart Stores posílila o 2,9 procenta a největší americký řetězec s potřebami pro kutily Home Depot stoupl o 0,7 procenta.

Americké ministerstvo obchodu v úterý oznámilo, že maloobchodní tržby ve Spojených státech se v květnu překvapivě snížily o půl procenta. Příznivý dopad měla na akciový trh naopak zpráva o květnovém poklesu výrobních cen o 0,6 procenta, která zmírnila obavy z inflace.

Na devizovém trhu pokračoval dolar v růstu a dostal se na nové devítiměsíční maximum vůči euru. Údaje o ekonomice Spojených států totiž neovlivnily očekávání, že americká centrální banka bude pokračovat v postupném zvyšování úrokových sazeb.

V závěru obchodování posílil dolar vůči euru na 1,2027 USD z 1,2111 USD v pondělí večer v New Yorku. Předtím se dostal až na 1,2023 USD, tedy na nejsilnější úroveň od loňského září. K japonskému jenu dolar nepatrně klesl na 109,47 JPY z předchozích 109,50 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK