Japonské akcie pokračují v růstu, zpevňuje i dolar

15.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 15. června (ČTK) - Ceny japonských akcií pokračují v růstu; největší zájem byl dnes o banky. Silnou vzpruhou je také slabý kurz japonského jenu, který pomáhá vývozcům uplatnit se na zahraničních trzích. Na devizovém trhu zpevňuje dolar, který je k euru nejpevnější za téměř deset měsíců.

Index Nikkei vzrostl o 79,96 bodu a den uzavřel vyšší o 0,71 procenta na úrovni 11.415,88 bodu. Širší index Topix si připsal 0,69 procenta na 1158,23 bodu. Oba indexy jsou na nejvyšší úrovni od 14. dubna. Burze ale prospívá také růst objemu obchodů, který v hlavní sekci klesl v posledních dvou dnech pod hranici jednoho bilionu jenů.

Makléřská společnost Nikko Citigroup zvýšila nákupní doporučení k akciím finančního ústavu Shinsei Bank. Kurz jejích akcií se zvýšil o více než tři procenta. Ze stejného důvodu se ale zvyšoval také kurz akcií dalších bank, protože Nikko zvýšila atraktivitu celého bankovního sektoru.

Asi o procento se zvýšila hodnota akcií společnosti Canon, kde investoři očekávají příznivé výsledky hospodaření. Půl procenta přidaly také akcie Matsushity, která vyrábí elektroniku. Téměř pětiprocentní zisk mají také akcie společnosti Clarion.

Někteří analytici tvrdí, že se zlepšila nálada na trhu a index Nikkei by se mohl dostat na 11.500 bodů. Část ekonomů má ale obavy o udržení silného tempa růstu v USA, a také o vyhlídky japonské ekonomiky. Vyšší zájem o akcie začínají mít také velcí japonští investoři.

Na devizovém trhu se zvyšuje kurz dolaru, který zdolává nová maxima k euru. Investoři si příliš nevšímají horší statistiky o maloobchodních tržbách a dolar nadále nakupují, protože vyhlídky americké ekonomiky považují za mnohem lepší než vyhlídky eurozóny nebo jiných klíčových ekonomik.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2042 USD a zpevnil tak z předchozích 1,2111 USD, kde byl v úterý. Vůči japonskému jenu mírně klesl na 109,19 z předchozích 109,40 JPY a euro k jenu snížilo kurz na 131,51 z předchozího závěru na 132,53 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK